Munka közben - munka után

Egyszerű gyakorlatok a gerinc egészségének megőrzéséhez

 

 

Napközben többször jusson eszünkbe: fül,  váll, csípő, boka egy vonalon helyezkedik el.

 

Próbáljuk elkerülni a keresztbe tett lábbal ülést. Ha az ülőgumónkon ülünk és a lábunkat a szék alá húzzuk, a lábszárat a szék lábához támasztjuk, jó testhelyzetben, stabilan ülünk.

 

Ha mégis a keresztbe tett lábbal ülést választjuk, próbáljuk meg úgy keresztezni a lábat, ahogy “kényelmetlenebb”.

 

Modern, kerekes irodai széken ülve a talpunk talajba nyomásával  és az ülőgumók képzeletbeli közelítésével érhetünk el jó izomtónust a gerinc mellett futó izmokban.

 

Próbáljunk minél gyakrabban fölállni, és jó mélyet lélegezve magasba nyújtózni.

 

Munka után: hason fekve a feneket összehúzni - ellazítani legalább 30x. Közben figyelve arra, hogy a két csípőlapát egyformán közelít a talajhoz. Ez az igazán könnyű gyakorlat segíti az ülés közben elcsavarodott gerinc pozíciójának helyreállítását.

Szintén hason fekve: két kart a földön előrenyújtani, feneket összehúzni, karokkal finoman nyújtózni. Ne okozzunk magunknak váll fájdalmat. Arra kell figyelni, hogy a farizom lefelé a karok fölfelé húzzák a derekat, melyet az egész napos ülés “összenyom”.

 

Ezt a két gyakorlatot különösen fontos fitnesz edzés, futás előtt is elvégezni, mert egy jobbra vagy balra forduló-görbülő gerinc előbb-utóbb panaszokat fog okozni a térdben vagy a csípőben és természetesen a derékban.

 

Jó munkát!