Tartást javító gyakorlatok

Előre dőlő testtartásban, függetlenül a kiváltó októl az izomegyensúly elvész, a test meggörnyed, s a folyamat egy ördögi körré alakul. Célunk tudatosan, egyszerű gyakorlatokkal ezt az irányt megváltoztatni.A következő gyakorlatok különféle helyzetekben és időpontokban végrehajthatók, lehetőleg többször naponta.

Reggel: Ha mód van rá, 20 -30 perc gyaloglás, bottal sík terepen. MBT cipő használata segíti a deréktáji és a farizmok működését. A jó keringés szükséges az izmok megfelelő működéséhez.

Zuhanyozás után ajtófélfának dőlve mélyeket lélegezni: A talpak egymástól 10 cm-re az ajtófélfától kb. 20 cm-re helyezkednek el. Levegő kifújás után lassan mély lélegzetet veszünk, figyelve hogyan távolítja a tüdő a bordákat egymástól. A következő kifújáskor a hasat behúzzuk és a hasizmainkra koncentrálunk. Közben igyekszünk megőrizni a már megnyújtott test tartásunkat. 2x 3x ismételjük.

Napközben: Munka közben lehetőség szerint többször felállni. Terpeszbe tett combokkal ülőgumón ülni. A két tenyérrel a térdekre támaszkodni sarkakat a talajba tenyereket a térdre szorítani, köldököt a gerinc felé húzni. Közben kilélegezni.  Minél többször ismételni.

Kocsiban ülve: Az üléstámla minél meredekebb legyen a kezek szabályosan a kormányon. Piros lámpánál: farizmokat összehúzni, elengedni.

Este: Ajtófélfánál légzés. Gumiszalagot az ajtóra akasztani, karokkal lefelé húzni, úgy, hogy közben a lapockák mozgását figyeljük. Így erősítjük a hátizmokat és nyújtjuk a gerincet. Kezdetben 15x aztán az ismétlésszám növelhető.

Nyaraláskor: Csípőig érő vízben előre-hátra gyalogolni, figyelve arra, hogy a talp „gördül”. Maximálisan korrigált testtartásban oldalra lépegetni. Mélyvízben ugyanez, „aquafitnesz” öv segítségével. Hátra gyalogolni nehéz, de hasznos.

Szivacs rudat nyak alá helyezve lebegni, lábtempózni, légzéssel a gerincet „nyújtani”.

Mindig koncentrálnjunk az éppen működő izmokra!